Πόσο κοστίζει όλη η διαδικασία;

 

Γενικά η όλη διαδικασία των αιτήσεων είναι αρκετά ακριβή. Έχουν διαπιστώσει στην Αμερική ότι υπάρχει ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές και κοστολογούν ακριβά οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Και πάλι καλά να λέτε που δεν είμαστε σε τομέα ο οποίος να έχει σχέση με οικονομικά και διοίκηση. Εκεί είναι που τσεκουρώνουν (κοιτάξτε για πλάκα τα application fees στα προγράμματα MBA)

Αρχικά λοιπόν υπάρχει το ένα πάγιο κόστος. Αυτό καθορίζεται από τις εξετάσεις που πρέπει να δώσετε: Όπως φαίνεται και στην σχετική σελίδα τα κόστη είναι:

Σημειώνουμε εδώ ότι αυτό είναι το κόστος μόνο για να δώσετε τις εξετάσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλετε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα τα στέλνει η ETS μετά από αίτηση που της στέλνετε. Για να στείλετε τα αποτελέσματα των GRE (subject & general) πληρώνετε $13 για κάθε πανεπιστήμιο, $11 για το κάθε αντίγραφο του TOEFL και $11 για κάθε αντίγραφο του TSE.

Στη συνέχεια πληρώνετε για κάθε αίτηση που κάνετε σε κάθε πανεπιστήμιο. Το κάθε πανεπιστήμιο χρεώνει διαφορετική τιμή, αλλά ένας μέσος όρος είναι γύρω στα $50-$60.

Επίσης θα πρέπει να πληρώσετε για να κάνετε μετάφραση του πτυχίου και της αναλυτικής βαθμολογίας και για να κάνετε αντίγραφα των μεταφράσεων για κάθε πανεπιστήμιο (συνολικό κόστος γύρω στις 10.000 - 20.000 δρχ).

Τέλος έχετε και τα έξοδα του ταχυδρομείου (περίπου 1500 δρχ για κάθε αίτηση αν φύγει express και συστημένη).

Γενικά θα έλεγα ότι ένας τύπος που δίνει χονδρικά τα συνολικά έξοδα είναι:

150.000+30.000Χ

όπου Χ ο αριθμός των πανεπιστημίων που κάνετε αίτηση.

Για να πληρώσετε μπορείτε είτε να στείλετε επιταγή, είτε να χρησιμοποιήσετε μια πιστωτική κάρτα. Είναι σαφώς προτιμότερη η λύση της πιστωτικής κάρτας καθώς για την έκδοση κάθε επιταγης πληρώνετε προμήθεια στην τράπεζα η οποία είναι από 5.000 έως 7.500 δραχμές ανά επιταγή. Επίσης πληρώνοντας με πιστωτική θα γλιτώσετε την ταλαιπωρία καθώς για έκδοση επιταγής σε συνάλλαγμα οι τράπεζες θέλουν δικαιολογητικά (τα οποία είναι η φωτοτυπία της σελίδας που αναφέρει το ποσό) και γενικά η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.

 Η ETS δέχεται πληρωμές με πιστωτική τόσο για τις εξετάσεις, όσο και για να στείλετε πληρώσετε για τα score reports, άρα εκεί μπορείτε να γλιτώσετε την όλη διαδικασία. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν δέχονται πιστωτική κάρτα ως μέσο πληρωμής, αλλά σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των πανεπιστημίων που πληρώνονται και με πιστωτική κάρτα.

 Αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα εσείς ή οι δικοί σας, μπορείτε να βγάλετε μία φοιτητική πιστωτική κάρτα (δεν χρειάζεται φορολογική δήλωση). Τέτοιες κάρτες βγάζουν αρκετές τράπεζες (ενδεικτικά Citibank, XIOSbank, Αγροτική) και είναι προτιμότερο να ΜΗΝ είναι ELECTRON. Αυτό το λέω γιατί αυτές οι κάρτες έχουν αρκετά προβλήματα σε περιπτώσεις όπου πρέπει κάποιος να κανει χρέωση από μακριά σε μια τέτοια κάρτα. Η ETS δεν έχει πρόβλημα να κάνει τις χρεώσεις, αλλά τα περισότερα πανεπιστήμια έχουν. Από όσο γνωρίζω η μόνη τράπεζα που δίνει κανονική πιστωτική κάρτα σε φοιτητές είναι η Citibank.