Απαιτούμενες εξετάσεις

 

Όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, οργανώνονται από τον ETS. Για κάθε εξέταση υπάρχει και το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από το βιβλιοπωλείο της Χατζηιωάννου (στη Μαιζώνος, απέναντι από το Αρσάκειο), είτε από το φροντιστήριο του Κουτσαντώνη (στη Γούναρη, απέναντι από το σινεμά Πάνθεον). Στα φυλλάδια αυτά (bulletins) υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις ημερομηνίες εξέτασης, τα deadlines των αιτήσεων καθώς και τις τιμές. 

Διαβάστε προσεχτικά τα φυλλάδια ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος. Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να συμπληρώσετε λάθος φυλλάδιο εγγραφής (αντί για το ευρωπαϊκό να συμπληρώσετε το αμερικάνικο που χρησιμοποιείται μέσα στις ΗΠΑ), ή να στείλετε σε λάθος διεύθυνση τα χαρτιά.

Καλό είναι επίσης να φροντίσετε να "ξεμπερδέψετε" όσο το δυνατόν νωρίτερα με τις εξετάσεις. Φροντίστε να δώσετε νωρίς τα TOEFL και General GRE (και το TSE όσοι θέλουν) ώστε να έχετε χρονική άνεση και για την προετοιμασία αλλά και σε περίπτωση που θέλετε να ξαναδώσετε να έχετε χρόνο μπροστά σας. Για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν αμέσως μετά την λήψη του διπλώματος, είναι καλό να δώσουν το TOEFL και το General GRE κάπου μέσα στο 8ο εξάμηνο ή στο καλοκαίρι από το 4ο προς το 5ο έτος. Αντίθετα είναι καλό να καθυστερήσουν το Subject GRE, καθώς όσο περισσότερα πράγματα γνωρίζει κάποιος τόσο καλύτερα.

Σημειώνεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του TOEFL και του TSE ισχύουν για δύο χρόνια ενώ τα αποτελέσματα των GRE για πέντε. Επίσης σε περίπτωση που δώσετε κάποιες εξετάσεις περισσότερες από μία φορά, τότε για τα μεν TOEFL και TSE μπορείτε να διαλέξετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στα GRE αναφέρονται όλα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων που δώσατε. Άρα μην κατεβείτε "χαλαρά" σε εξετάσεις του GRE με το σκεπτικό ότι "θα το δώσω άλλη φορά για βελτίωση".

Σε άλλες σελίδες δίνουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε εξέτασης.