Εισαγωγή

 

Ίσως η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς πριν ξεκινήσει τη διαδικασία, είναι: "Θέλω να κάνω διδακτορικό;" και αν η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο "ναι", να σκεφτεί κατά πόσον είναι διατεθειμένος να φύγει από την Ελλάδα για να πάρει το διδακτορικό του. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πολλά. Ο καθένας θα πρέπει να ζυγίσει κατάλληλα τους παράγοντες που επηρεάζουν μία τέτοια απόφαση και να αποφασίσει. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή η οποία να δίνει μονοσήμαντα μία λύση και η σελίδα αυτή δεν φτιάχτηκε για να σας βοηθήσει σε τέτοια ερωτήματα. Ο μόνος σκοπός της είναι να βοηθήσει αυτούς που αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσουν στις Η.Π.Α. για να πάρουν το διδακτορικό τους.

Ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει αρκετούς είναι το ότι, στην πορεία, τα περισσότερα πανεπιστήμια δίνουνε και Master συνήθως μετά από 1,5 με 2 χρόνια. Άρα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει και αν δει ότι δεν θέλει να συνεχίσει για το διδακτορικό, μπορεί να σταματήσει.

Στις σελίδες αυτές θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά προβλήματα και θα βρείτε υλικό το οποίο πιστεύω ότι θα διευκολύνει μία διαδικασία την οποία εγώ τουλάχιστον την χαρακτηρίζω ψυχοφθόρα.  Ελπίζω να βρείτε τα στοιχεία χρήσιμα!

Όσοι ενδιαφέρονται και για άλλες απόψεις μπορούνε να διαβάσουνε ένα σχετικό άρθρο στο φοιτητικό περιοδικό Crossroads της ACM, το οποίο δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες. Έχει γραφτεί από Αμερικάνο φοιτητή, οπότε κάποια κομμάτια του άρθρου (όπως π.χ. η επίσκεψη στα τμήματα που σας δέχτηκαν) δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Επίσης ένας καλός οδηγός είναι και το "Getting In: An Applicant's Guide to Graduate School Admissions" το οποίο κυκλοφορεί και σε βιβλίο.

Καλή επιτυχία όποιες αποφάσεις και αν πάρετε!

Πάνος Ηπειρώτης

ΥΓ: Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να μου στείλει email στο: [email protected]