Πότε πρέπει να ξεκινήσω;

 

Αρχικά αφού αποφασίσετε ότι θέλετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας στο εξωτερικό, (με ό,τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει αυτό), θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να φύγετε κατευθείαν μετά την αποφοίτησή σας από το τμήμα, ή αν προτιμάτε να καθίσετε κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και μετά να κάνετε τις αιτήσεις.

Αν αποφασίσετε να φύγετε κατευθείαν μετά την αποφοίτηση, πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία το αργότερο στις αρχές του 5ου έτους (αν και προτιμότερο θα ήταν να την ξεκινήσετε στις αρχές του εαρινού εξαμήνου του 4ου έτους). Η προσέγγιση αυτή σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις ταυτόχρονα με τα μαθήματα καθώς και ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχετε να επιδείξετε κάποια ερευνητική εμπειρία. Από την άλλη γλιτώνετε ένα χρόνο.

Η άλλη λύση είναι να καθίσετε στην Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήψη του πτυχίου, είτε κάνοντας κάποιο Master, είτε κάνοντας έρευνα μαζί με κάποιον καθηγητή. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι έχετε περισσότερο χρόνο να ετοιμαστείτε για τις εξετάσεις, πηγαίνετε με καλύτερο βιογραφικό (έχετε ήδη B.Sc. και αναμένετε M.Sc.) και πιθανόν να έχετε να επιδείξετε και κάποια αποτελέσματα στην έρευνα. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποδοχής της αίτησής σας. Προφανώς το μειονέκτημα είναι ότι χάνετε μία χρονιά.

Μαρτυρίες υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης; Πολλές και για τις δύο. Η απόφαση, ως συνήθως, δική σας...