Πώς κάνω αιτήσεις στα πανεπιστήμια;

 

Αρχικά δείτε μια ενδεικτική λίστα με την κατάταξη των πανεπιστημίων. H λίστα είναι ενδεικτική. Δίνει μεν μια γενική ιδέα, αλλά καλό είναι να δείτε τι θέλετε να κάνετε και να βρείτε πανεπιστήμια τα οποία να είναι καλά στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλη μία κατάταξη υπάρχει στο Bussiness Week. Στο Yahoo! μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο με όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠA τα οποία έχουν σελίδα στο δίκτυο.

Αρχίστε να επισκέπτεστε τις σελίδες των πανεπιστημίων, βρείτε τις σελίδες των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν και ζητήστε να σας στείλουν το πακέτο με τις αιτήσεις. Άλλα πανεπιστήμια έχουν φόρμες τις οποίες συμπληρώνεις, ενώ σε άλλα πρέπει να στείλετε e-mail και να ζητήσετε να σας στείλουν το απαραίτητο υλικό. Φτιάξτε μία λίστα με τα πανεπιστήμια και σημειώνετε από ποια έχετε ζητήσει να σας στείλουν την αίτηση και πότε. Αρχίστε να στέλνετε τα emails από τέλος Αυγούστου και μετά. Μπορείτε να ξεκινήσετε και νωρίτερα, αλλά αρκετά πανεπιστήμια δεν έχουν έτοιμες τις αιτήσεις πιο μπροστά. Πάντως μην καθυστερήσετε παραπάνω, γιατί πολλές φορές το πακέτο έρχεται μετά από ένα μήνα από τότε που το ζητήσατε (από το University of Washington, το πακετάκι μου ήρθε τον Δεκέμβριο, αν και το είχαν στείλει 15 Σεπτεμβρίου).

Αφού μαζέψετε τις αιτήσεις είναι καιρός να αποφασίσετε σε ποια πανεπιστήμια θα κάνετε αίτηση. Μην διστάσετε να στείλετε mail σε φοιτητές που φοιτούν ήδη σε αυτά τα πανεπιστήμια. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρετε αξιόπιστες πληροφορίες. Επίσης αν δείτε ότι κάποιος καθηγητής ασχολείται με θέματα που σας ενδιαφέρουν, στείλτε του mail και ρωτήστε τον αν ενδιαφέρεται να πάρει και άλλους PhD φοιτητές. Γενικά φροντίστε να βρείτε πανεπιστήμια τα οποία κάνουν πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Και τα πανεπιστήμια θέλουν φοιτητές οι οποίοι να ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το πανεπιστήμιο, αλλά και εσείς θα βρείτε πάτε σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον.

Όταν έκανα τις αιτήσεις, είχα φτιάξει ένα πινακάκι στο Excel, όπου συμπλήρωνα τα στοιχεία που με ενδιέφεραν. Το είχα βρει αρκετά χρήσιμο. Τα URLs δεν τα έχω ελέγξει από τότε (φθινόπωρο 1998) οπότε δεν εγγυώμαι για τίποτα. Επίσης οι διευθύνσεις είναι για τα τμήματα Computer Science. Υπάρχουν αρκετά παρεμφερή τμήματα (Electrical Engineering, Computer Engineering, Information Science) και δεν θα ήταν κακή ιδέα να ρίξετε μία ματιά και σε αυτά. Πιθανόν το Electrical Engineering να ασχολείται με θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο (ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρουν θέματα όπως VLSI ή/και δίκτυα/τηλεπικοινωνίες τα οποία βρίσκονται στα "σύνορα" μεταξύ των δύο κλάδων), ή να σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα θέματα στο Information Science (για θέματα σχετικά με Data mining, data warehousing, information retrieval κλπ). 

Οι αιτήσεις θέλουν αρκετή ώρα μέχρι να συμπληρωθούν. Αρχικά συμπληρώστε όλα τα στοιχεία σας (ακόμα και αυτό παίρνει ώρα...) Σε ότι αφορά τις συστατικές, πολλά πανεπιστήμια δίνουν έτοιμες φόρμες. Το άν θα ζητήσετε από τους καθηγητές να συμπληρώσουν τις φόρμες είναι δικό σας θέμα. Οι περισσότεροι τις συμπληρώνουν (ξέρουν άλλωστε τις διαδικασίες). Μπορείτε να στείλετε τις συστατικές και χωρίς αυτές. Επίσης αν θα βάλετε μέσα στους φακέλους τα "waiver of access" είναι πάλι θέμα προσωπικής προτίμησης. Προσωπικά ούτε φόρμες συμπλήρωσα, ούτε waiver of access έβαλα.

Επίσης θα πρέπει να ετοιμάσετε και αρκετά χαρτιά. Εξηγούμε αναλυτικά τη διαδικασία στην αντίστοιχη σελίδα.