Επιλογή πανεπιστημίων

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να διαλέξετε σωστά τα πανεπιστήμια που θα κάνετε αίτηση!

Φροντίστε να έχουν καθηγητές που να ασχολούνται με τα θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος! Μην κοιτάτε μόνο τα ονόματα των πανεπιστημίων. Πολλά πανεπιστήμια είναι γνωστά, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερα δυνατά τμήματα Computer Science! Και φυσικά ισχύει και το αντίθετο! Το Carnegie Mellon δεν είναι πανεπιστήμιο το οποίο είναι γνωστό σαν όνομα στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα από τα κορυφαία στο Computer Science και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με Computer Science.

Επίσης φροντίστε να μην σας αρέσει μόνο το όνομα αλλά και η έρευνα που διεξάγεται εκεί. Μπορεί το ΜΙΤ ή το Berkeley να μην ασχολούνται με τα θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν (αν και δεν το βρίσκω ιδιαίτερα πιθανό :-) ! Φροντίστε τα πανεπιστήμια στα οποία θα κάνετε αίτηση, να έχουν κάποιο τομέα ο οποίος σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα το "Oregon Graduate Institute" είναι από τα πανεπιστήμια που βρίσκεται μάλλον χαμηλά, αλλά έχει ιδιαίτερα δυνατό τομέα στις βάσεις δεδομένων. Από την άλλη αν αποφασίσετε να κάνετε VLSI στο Computer Science του Carnegie Mellon, τότε μάλλον ατυχήσατε, αφού VLSI κάνουνε στο Electrical & Computer Engineering του ίδιου πανεπιστημίου.

Ψάξτε λίγο το web site του κάθε πανεπιστημίου. Δείτε τα ερευνητικά εργαστήρια που έχει το κάθε ένα, δείτε τους καθηγητές και σε ποιους τομείς είναι δυνατό το κάθε ένα! Προφανώς όσο πιο ψηλά στην κατάταξη είναι ένα πανεπιστήμιο, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δυνατό σε κάθε τομέα. Μην διστάσετε να στείλετε email σε καθηγητές που ασχολούνται με θέματα που σας ενδιαφέρουν και σε φοιτητές του κάθε τμήματος (καλό είναι να είναι Έλληνες και απόφοιτοι του τμήματος :-) Οι περισσότεροι απαντάνε σχετικά γρήγορα. Ρωτήστε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει!