Μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες

Εισαγωγή

Ίσως η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς πριν ξεκινήσει τη διαδικασία, είναι: “Θέλω να κάνω διδακτορικό;” και αν η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο “ναι”, να σκεφτεί κατά πόσον είναι διατεθειμένος να φύγει από την Ελλάδα για να πάρει το διδακτορικό του. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πολλά. Ο καθένας θα πρέπει να ζυγίσει κατάλληλα τους παράγοντες που επηρεάζουν μία τέτοια απόφαση και να αποφασίσει. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή η οποία να δίνει μονοσήμαντα μία λύση και η σελίδα αυτή δεν φτιάχτηκε για να σας βοηθήσει σε τέτοια ερωτήματα. Ο μόνος σκοπός της είναι να βοηθήσει αυτούς που αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσουν στις Η.Π.Α. για να πάρουν το διδακτορικό τους.

 

Ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει αρκετούς είναι το ότι, στην πορεία, τα περισσότερα πανεπιστήμια δίνουνε και Master συνήθως μετά από 1,5 με 2 χρόνια. ’ρα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει και αν δει ότι δεν θέλει να συνεχίσει για το διδακτορικό, μπορεί να σταματήσει.

 

Στις σελίδες αυτές θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά προβλήματα και θα βρείτε υλικό το οποίο πιστεύω ότι θα διευκολύνει μία διαδικασία την οποία εγώ τουλάχιστον την χαρακτηρίζω ψυχοφθόρα.  Ελπίζω να βρείτε τα στοιχεία χρήσιμα!

 

Όσοι ενδιαφέρονται και για άλλες απόψεις μπορούνε να διαβάσουνε ένα σχετικό άρθρο στο φοιτητικό περιοδικό Crossroads της ACM, το οποίο δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες. Έχει γραφτεί από Αμερικάνο φοιτητή, οπότε κάποια κομμάτια του άρθρου (όπως π.χ. η επίσκεψη στα τμήματα που σας δέχτηκαν) δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Επίσης ένας καλός οδηγός είναι και το “Getting In: An Applicant’s Guide to Graduate School Admissions” το οποίο κυκλοφορεί και σε βιβλίο.

 

Καλή επιτυχία όποιες αποφάσεις και αν πάρετε!

 

Πάνος Ηπειρώτης

 

ΥΓ: Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να μου στείλει email στο: [email protected]

Προϋποθέσεις: Τι χρειάζεται για να γίνω δεκτός;

Προφανώς δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και τους αναφέρουμε συνοπτικά εδώ και αναλύονται σε βάθος στις αντίστοιχες σελίδες.

Ερευνητική εμπειρία

Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να ομολογήσω ότι οι περισσότεροι θα έχουνε πρόβλημα. Είναι σχετικά σπάνιο κάποιος να έχει κάνει δημοσιεύσεις πριν ακόμα πάρει το δίπλωμά του. Όσοι ενδιαφέρεστε να μπείτε σε κάποιο από τα κορυφαία πανεπιστήμια, καλό είναι είτε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με έρευνα αρκετά νωρίς (πχ από αρχές 4ου έτους), είτε να περιμένετε άλλο ένα χρόνο μετά τη λήψη του διπλώματος, κάνοντας έρευνα.

 

Τυχόν δημοσιεύσεις δίνουν πλεονέκτημα στην αίτησή σας, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχετε δυνατότητες για να κάνετε αποδοτική έρευνα και κατά συνέπεια να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του διδακτορικού.

Συστατικές επιστολές

Οι συστατικές επιστολές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μία αίτηση! Φροντίσετε να έχετε καλές προϋποθέσεις για να πάρετε τρεις καλές συστατικές επιστολές από κάποια μέλη ΔΕΠ. Οι συστατικές από άτομα εκτός ακαδημαϊκού χώρου δεν λαμβάνονται συνήθως υπόψη, εκτός αν η συνεργασία που είχατε μαζί τους είναι κάτι το οποίο θα χρησιμοποιήσετε στο διδακτορικό σας. (για παράδειγμα αν δουλεύατε ως διαχειριστής δικτύου και συνεχίζετε για να κάνετε διδακτορικό στο network management…)

 

Το γεγονός ότι συνήθως τις γράφετε μόνοι σας και γίνονται διορθώσεις από τον καθηγητή μπορεί να θεωρηθεί από πολύ καλό έως πολύ κακό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο γραφής. Αν ένα πανεπιστήμιο λάβει τρεις συστατικές από κάποιον καθηγητή ο οποίος αναφέρει ότι και τα τρία άτομα είναι στο top 1%, καταλαβαίνετε ότι η χάνει την αξιοπιστία του και ο καθηγητής και το τμήμα και φυσικά και η αίτησή σας.

 

Προσπαθήστε να πάρετε συστατικές από καθηγητές σχετικούς με το αντικείμενο με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε ερευνητικά. Όσο περισσότερο φαίνεται ότι έχετε πολύ καλές ικανότητες στην έρευνα, τόσο καλύτερα. Αυτό μπορεί να φανεί είτε από την διπλωματική σας (η οποία συνίσταται να έχει ερευνητική κατεύθυνση) είτε από την ενασχόλησή σας σε κάποιο εργαστήριο του τμήματος ή του ΙΤΥ. Φυσικά τυχόν δημοσιεύσεις είναι καλό να αναφέρονται στη συστατική επιστολή, όπως και οποιαδήποτε έρευνα διεξάγετε την περίοδο που παίρνετε την συστατική.

Βαθμοί στις εξετάσεις της ETS

Όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, οργανώνονται από τον ETS. Για κάθε εξέταση υπάρχει και το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από το βιβλιοπωλείο της Χατζηιωάννου (στη Μαιζώνος, απέναντι από το Αρσάκειο), είτε από το φροντιστήριο του Κουτσαντώνη (στη Γούναρη, απέναντι από το σινεμά Πάνθεον). Στα φυλλάδια αυτά (bulletins) υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις ημερομηνίες εξέτασης, τα deadlines των αιτήσεων καθώς και τις τιμές. 

 

Διαβάστε προσεχτικά τα φυλλάδια ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος. Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να συμπληρώσετε λάθος φυλλάδιο εγγραφής (αντί για το ευρωπαϊκό να συμπληρώσετε το αμερικάνικο που χρησιμοποιείται μέσα στις ΗΠΑ), ή να στείλετε σε λάθος διεύθυνση τα χαρτιά.

 

Καλό είναι επίσης να φροντίσετε να “ξεμπερδέψετε” όσο το δυνατόν νωρίτερα με τις εξετάσεις. Φροντίστε να δώσετε νωρίς τα TOEFL και General GRE (και το TSE όσοι θέλουν) ώστε να έχετε χρονική άνεση και για την προετοιμασία αλλά και σε περίπτωση που θέλετε να ξαναδώσετε να έχετε χρόνο μπροστά σας. Για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν αμέσως μετά την λήψη του διπλώματος, είναι καλό να δώσουν το TOEFL και το General GRE κάπου μέσα στο 8ο εξάμηνο ή στο καλοκαίρι από το 4ο προς το 5ο έτος. Αντίθετα είναι καλό να καθυστερήσουν το Subject GRE, καθώς όσο περισσότερα πράγματα γνωρίζει κάποιος τόσο καλύτερα.

 

Σημειώνεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του TOEFL και του TSE ισχύουν για δύο χρόνια ενώ τα αποτελέσματα των GRE για πέντε. Επίσης σε περίπτωση που δώσετε κάποιες εξετάσεις περισσότερες από μία φορά, τότε για τα μεν TOEFL και TSE μπορείτε να διαλέξετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στα GRE αναφέρονται όλα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων που δώσατε. ’ρα μην κατεβείτε “χαλαρά” σε εξετάσεις του GRE με το σκεπτικό ότι “θα το δώσω άλλη φορά για βελτίωση”.

 

Σε άλλες σελίδες δίνουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε εξέτασης.

Subject GRE

Ένα από τα σημαντικότερα test, αν και δεν απαιτείται από όλα τα πανεπιστήμια. Εδώ ο υποψήφιος εξετάζεται πάνω στο σύνολο των θεμάτων της επιστήμης μας. Απαιτεί καλή προετοιμασία καθώς οι ερωτήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των μαθημάτων που διδάσκονται στη σχολή και δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Μία καλή επανάληψη όλων των μαθημάτων είναι απαραίτητη. Δεν έχει πολλές ερωτήσεις που να σχετίζονται με πολύ προχωρημένα θέματα, αλλά απαιτεί καλή κατανόηση όλων των βασικών θεμάτων (λογικός σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, λειτουργικά συστήματα, γλώσσες προγραμματισμού και θεωρία). Και σε αυτό το test δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις, αφού πρέπει να απαντηθούν 70 ερωτήσεις σε 170 λεπτά.

 

Το test αυτό δεν είναι computer-based και οι εξετάσεις δίνονται 3 φορές το χρόνο σε καθορισμένες ημερομηνίες. Η μία εξέταση δίνεται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η δεύτερη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η τρίτη την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Καθώς τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από ένα μήνα (μπορείτε να τα μάθετε μέσω τηλεφώνου) και φτάνουν στα χέρια σας μετά από ενάμιση μήνα, φροντίστε να το δώσετε αρκετά νωρίς ώστε να προλαβαίνετε τα deadlines των αιτήσεων.

 

Μία βαθμολογία πάνω από 90%, δίνει ένα καλό πλεονέκτημα στην αίτησή σας, αν και ένας βαθμός πάνω από 75% είναι ικανοποιητικός για τα περισσότερα πανεπιστήμια (μη κοιτάτε τι λένε στα φυλλάδια, (π.χ. μέσος όρος πάνω από 92%) τα βάζουν τις περισσότερες φορές για να εντυπωσιάσουν)

 

Το κόστος είναι $150 για την περίοδο 1999-2000.

General GRE

Το τεστ αυτό απαιτείται από όλα τα πανεπιστήμια. Είναι computer-based και τα αποτελέσματα βγαίνουν ακριβώς μετά την λήξη της εξέτασης. Αποτελείται από 3 μέρη: Το quantitative, το analytical και το verbal. Και σε αυτό το test υπάρχει αρκετή πίεση χρόνου, ειδικά στο analytical.

 

Στο quantitative κομμάτι, οι ερωτήσεις είναι απλές και είναι απλά μαθηματικά (επιπέδου λυκείου) και μερικές ερωτήσεις όπου αναλύσεις δεδομένα από διαγράμματα (οι οποίες είναι και κάπως πιο πονηρές). Γενικά είναι εύκολο κομμάτι και δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση χρόνου μια και τα μαθηματικά που ζητούνται είναι μάλλον γελοία για κάποιον φοιτητή πολυτεχνικής. Θέλει όμως και προσοχή, καθώς λίγες λανθασμένες απαντήσεις μπορούν να ρίξουν σημαντικά τη βαθμολογία σας. Ένας κακός βαθμός σε αυτό το κομμάτι ίσως να είναι καθοριστικός, αν και είναι σπάνιο να γράψει κάποιος άσχημα σε αυτό το κομμάτι.

 

Το verbal κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο για οποιονδήποτε δεν έχει ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά. Είναι το κομμάτι το οποίο εξετάζει αποκλειστικά γνώσεις αγγλικών σε προχωρημένο επίπεδο. Είναι σαφέστατα δυσκολότερο από το Proficiency. Από την άλλη μην απογοητεύεστε από τα ποσοστά που ζητάνε τα πανεπιστήμια στο verbal. Το 80% και 90% που βλέπετε ως ελάχιστο όριο. κυρίως αφορά τους αμερικάνους και όχι τους υποψηφίους από μη αγγλόφωνες χώρες. ’λλωστε το verbal χρησιμοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση υποψηφίων σε νομικές σχολές και σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών. Οι σχολές θετικής κατεύθυνσης απλώς απαιτούν ένα αποδεκτό score του στυλ πάνω από 50%. Η προσωπική μου άποψη πάντως, όπως και άλλων που έχουν προηγηθεί, είναι ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο. 

 

Το analytical είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι. Είναι σημαντικό να εξασκηθείτε αρκετά ώστε να μπορείτε να απαντάτε γρήγορα! Δεν είναι φοβερά δύσκολες οι ερωτήσεις, αλλά απαιτούν ταχύτητα, καθώς τα χρονικά όρια είναι πολύ στενά. Οι ερωτήσεις μοιάζουν πολύ με σπαζοκεφαλιές. Καλό είναι ο βαθμός να είναι πάνω από 80%.

 

Το κόστος είναι $125 για την περίοδο 1999-2000.

TOEFL

Αρχικά όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν το TOEFL. Το TOEFL είναι εξετάσεις πάνω σε γενικά αγγλικά (δεν εξετάζεται ορολογία) και είναι γενικά εύκολο. Στην Ελλάδα πλέον οι εξετάσεις για το TOEFL είναι computer-based. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος εξετάζεται σε υπολογιστή ο οποίος προσαρμόζει το επίπεδο της κάθε ερώτησης, ανάλογα με το πόσες σωστές απαντήσεις έχει δώσει ως εκείνη τη στιγμή ο εξεταζόμενος. Επίσης οι εξετάσεις δεν έχουν καθορισμένη ημερομηνία, αλλά διενεργούνται καθημερινά και η ημερομηνία εξέτασης καθορίζεται από τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν στο εξεταστικό κέντρο. Οι εξετάσεις γίνονται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. 

 

Το κόστος για την περίοδο 1999-2000 είναι $100.

 

Το επίπεδο του TOEFL είναι περίπου ίδιο με αυτό του First Certificate, αλλά όπως και σε όλες τις αμερικάνικες εξετάσεις υπάρχει πίεση χρόνου κατά την εξέταση. Καλό είναι να κάνετε κάποια test πριν την εξέταση ώστε να συνηθίσετε το ρυθμό.

 

Τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητάνε ένα βαθμό πάνω από 250 για το computer-based TOEFL, (ή αντίστοιχα 600 για το paper-based), οπότε για να μην έχετε πρόβλημα φροντίστε να επιτύχετε μία βαθμολογία μεγαλύτερη από 250. Μερικά πανεπιστήμια θέλουν μεγαλύτερο βαθμό και μερικά δέχονται και μικρότερη. Σίγουρα πάντως ένας βαθμός πάνω από 270 επαρκεί για το σύνολο των πανεπιστημίων.

TSE

Είναι η εξέταση η οποία απαιτείται από τα λιγότερα πανεπιστήμια. Η εξέταση γίνεται στην Αθήνα και εξετάζεστε από ένα … κασετόφωνο. Μη γελάτε είναι πραγματικότητα! Ο κάθε εξεταζόμενος παίρνει ένα walkman-recorder και μπαίνει σε ένα δωμάτιο στο οποίο έχει μπροστά του ένα κασετόφωνο και ένα φυλλάδιο με τις ερωτήσεις. Πατάει το play στο κασετόφωνο, ανοίγει το φυλλάδιο και απαντά στις ερωτήσεις που του κάνει ο “εξεταστής”, ο οποίος έχει ηχογραφηθεί σε μία κασέτα. Ο εξεταζόμενος δίνει τις απαντήσεις μιλώντας στο κασετόφωνο. Γενικά δεν είναι δύσκολο τεστ, αλλά είναι απαραίτητο να μην κομπιάζετε και να μιλάτε συνέχεια, χωρίς όμως να ξεφεύγετε από τα χρονικά περιθώρια που σας δίνει. 

 

Το στυλ των ερωτήσεων είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο με τις ερωτήσεις που υπάρχουν στο bulletin του TSE. ’ρα όσοι αποφασίσουν να δώσουν την εξέταση ας φροντίσουν να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα απαντώντας σε ερωτήσεις παρόμοιας μορφής. Για παράδειγμα όταν έδωσα το TSE, στο test υπήρχε ένας χάρτης μίας πόλης και οι ερωτήσεις ήταν ίδιας μορφής με αυτές του bulletin. Στη συνέχεια υπήρχε μία ιστορία σε εικόνες που έπρεπε να περιγράψω, μετά κάποια διαγράμματα και τέλος ένα τροποποιημένο πρόγραμμα εκδρομής. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο κουράζονται για να ετοιμάσουν τα test!

 

Το κόστος είναι $125 για την περίοδο 1999-2000 και ο απαιτούμενος βαθμός είναι από 50 και πάνω από όλα τα πανεπιστήμια. Οι εξετάσεις γίνονται είτε Αθήνα είτε Θεσσαλονίκη.

Βαθμός πτυχίου

Καλό είναι να έχετε βαθμό διπλώματος τουλάχιστον 8.5 (με προτεινόμενο το 8.75 και πάνω). Αυτό δεν είναι καλό μόνο για να έχετε κάποιο (μικρό) πλεονέκτημα στις αιτήσεις, αλλά μπορεί να το χρειαστείτε αργότερα, ειδικά για δουλείες στην Ελλάδα.

 

Μερικά πανεπιστήμια ζητάνε οπωσδήποτε βαθμό πτυχίου 3.5/4.0 (με απλή αναγωγή το 3.5 είναι το 8.75), το οποίο αντιστοιχεί στο δικό τους Α-. Μερικά πανεπιστήμια δίνουν κάποια εντυπωσιακά νούμερα σαν μέσους όρους GPA των αποδεκτών αιτήσεων (π.χ. 3.8/4.0) αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι βαθμοί στα προπτυχιακά προγράμματα στις Η.Π.Α. είναι στην κλίμακα A, B, C, D και η βαθμολόγηση σε κάθε μάθημα γίνεται σε σχέση με την απόδοση όλης της τάξης και όχι σε απόλυτη κλίμακα (π.χ. αν κάποιος στην Ελλάδα έπαιρνε 7 σε ένα φοβερά δύσκολο μάθημα και ήταν ο καλύτερος βαθμός στην τάξη, θα έπαιρνε Α, δηλαδή 4.0/4.0).

 

Για αυτό το λόγο αν έχετε (ή πρόκειται να έχετε) καλή κατάταξη στο έτος σας, καλό είναι να το αναφέρετε.

 

Μην απογοητεύεστε αν δεν έχετε τον απαιτούμενο βαθμό. Δεν ενδιαφέρει πολύ τι βαθμό είχατε! Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να βγάλετε αποτελέσματα στην έρευνα! Αν στην αίτησή σας μπορείτε να δείξετε κάτι τέτοιο, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα! ’λλωστε επειδή η βαθμολογία διαφέρει πολύ από τμήμα σε τμήμα, κυρίως κοιτάνε τους βαθμούς στα GRE tests ώστε να δούνε τι background έχει ο υποψήφιος.

Πώς να γράψετε ένα "statement of purpose"

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό

Τα links για αυτή τη σελίδα μου τα έστειλε ο Ηλίας Τσιγκογιάννης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ.

Επιλογή πανεπιστημίων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να διαλέξετε σωστά τα πανεπιστήμια που θα κάνετε αίτηση!

 

Φροντίστε να έχουν καθηγητές που να ασχολούνται με τα θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος! Μην κοιτάτε μόνο τα ονόματα των πανεπιστημίων. Πολλά πανεπιστήμια είναι γνωστά, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερα δυνατά τμήματα Computer Science! Και φυσικά ισχύει και το αντίθετο! Το Carnegie Mellon δεν είναι πανεπιστήμιο το οποίο είναι γνωστό σαν όνομα στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα από τα κορυφαία στο Computer Science και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με Computer Science.

 

Επίσης φροντίστε να μην σας αρέσει μόνο το όνομα αλλά και η έρευνα που διεξάγεται εκεί. Μπορεί το ΜΙΤ ή το Berkeley να μην ασχολούνται με τα θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν (αν και δεν το βρίσκω ιδιαίτερα πιθανό 🙂 ! Φροντίστε τα πανεπιστήμια στα οποία θα κάνετε αίτηση, να έχουν κάποιο τομέα ο οποίος σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα το “Oregon Graduate Institute” είναι από τα πανεπιστήμια που βρίσκεται μάλλον χαμηλά, αλλά έχει ιδιαίτερα δυνατό τομέα στις βάσεις δεδομένων. Από την άλλη αν αποφασίσετε να κάνετε VLSI στο Computer Science του Carnegie Mellon, τότε μάλλον ατυχήσατε, αφού VLSI κάνουνε στο Electrical & Computer Engineering του ίδιου πανεπιστημίου.

 

Ψάξτε λίγο το web site του κάθε πανεπιστημίου. Δείτε τα ερευνητικά εργαστήρια που έχει το κάθε ένα, δείτε τους καθηγητές και σε ποιους τομείς είναι δυνατό το κάθε ένα! Προφανώς όσο πιο ψηλά στην κατάταξη είναι ένα πανεπιστήμιο, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δυνατό σε κάθε τομέα. Μην διστάσετε να στείλετε email σε καθηγητές που ασχολούνται με θέματα που σας ενδιαφέρουν και σε φοιτητές του κάθε τμήματος (καλό είναι να είναι Έλληνες και απόφοιτοι του τμήματος 🙂 Οι περισσότεροι απαντάνε σχετικά γρήγορα. Ρωτήστε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει!

Πότε πρέπει να ξεκινήσω;

Αρχικά αφού αποφασίσετε ότι θέλετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας στο εξωτερικό, (με ό,τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει αυτό), θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να φύγετε κατευθείαν μετά την αποφοίτησή σας από το τμήμα, ή αν προτιμάτε να καθίσετε κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και μετά να κάνετε τις αιτήσεις.

 

Αν αποφασίσετε να φύγετε κατευθείαν μετά την αποφοίτηση, πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία το αργότερο στις αρχές του 5ου έτους (αν και προτιμότερο θα ήταν να την ξεκινήσετε στις αρχές του εαρινού εξαμήνου του 4ου έτους). Η προσέγγιση αυτή σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις ταυτόχρονα με τα μαθήματα καθώς και ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχετε να επιδείξετε κάποια ερευνητική εμπειρία. Από την άλλη γλιτώνετε ένα χρόνο.

 

Η άλλη λύση είναι να καθίσετε στην Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήψη του πτυχίου, είτε κάνοντας κάποιο Master, είτε κάνοντας έρευνα μαζί με κάποιον καθηγητή. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι έχετε περισσότερο χρόνο να ετοιμαστείτε για τις εξετάσεις, πηγαίνετε με καλύτερο βιογραφικό (έχετε ήδη B.Sc. και αναμένετε M.Sc.) και πιθανόν να έχετε να επιδείξετε και κάποια αποτελέσματα στην έρευνα. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποδοχής της αίτησής σας. Προφανώς το μειονέκτημα είναι ότι χάνετε μία χρονιά.

 

Μαρτυρίες υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης; Πολλές και για τις δύο. Η απόφαση, ως συνήθως, δική σας…

Πόσο κοστίζει όλη η διαδικασία;

Γενικά η όλη διαδικασία των αιτήσεων είναι αρκετά ακριβή. Έχουν διαπιστώσει στην Αμερική ότι υπάρχει ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές και κοστολογούν ακριβά οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Και πάλι καλά να λέτε που δεν είμαστε σε τομέα ο οποίος να έχει σχέση με οικονομικά και διοίκηση. Εκεί είναι που τσεκουρώνουν (κοιτάξτε για πλάκα τα application fees στα προγράμματα MBA)

 

Αρχικά λοιπόν υπάρχει το ένα πάγιο κόστος. Αυτό καθορίζεται από τις εξετάσεις που πρέπει να δώσετε: Όπως φαίνεται και στην σχετική σελίδα τα κόστη είναι:

  • General GRE: $125
  • Subject GRE: $150
  • TOEFL: $100
  • TSE: $125

Σημειώνουμε εδώ ότι αυτό είναι το κόστος μόνο για να δώσετε τις εξετάσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλετε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα τα στέλνει η ETS μετά από αίτηση που της στέλνετε. Για να στείλετε τα αποτελέσματα των GRE (subject & general) πληρώνετε $13 για κάθε πανεπιστήμιο, $11 για το κάθε αντίγραφο του TOEFL και $11 για κάθε αντίγραφο του TSE.

 

Στη συνέχεια πληρώνετε για κάθε αίτηση που κάνετε σε κάθε πανεπιστήμιο. Το κάθε πανεπιστήμιο χρεώνει διαφορετική τιμή, αλλά ένας μέσος όρος είναι γύρω στα $50-$60.

 

Επίσης θα πρέπει να πληρώσετε για να κάνετε μετάφραση του πτυχίου και της αναλυτικής βαθμολογίας και για να κάνετε αντίγραφα των μεταφράσεων για κάθε πανεπιστήμιο (συνολικό κόστος γύρω στις 10.000 – 20.000 δρχ).

 

Τέλος έχετε και τα έξοδα του ταχυδρομείου (περίπου 1500 δρχ για κάθε αίτηση αν φύγει express και συστημένη).

 

Γενικά θα έλεγα ότι ένας τύπος που δίνει χονδρικά τα συνολικά έξοδα είναι:

 

150.000+30.000Χ

 

όπου Χ ο αριθμός των πανεπιστημίων που κάνετε αίτηση.

 

Για να πληρώσετε μπορείτε είτε να στείλετε επιταγή, είτε να χρησιμοποιήσετε μια πιστωτική κάρτα. Είναι σαφώς προτιμότερη η λύση της πιστωτικής κάρτας καθώς για την έκδοση κάθε επιταγης πληρώνετε προμήθεια στην τράπεζα η οποία είναι από 5.000 έως 7.500 δραχμές ανά επιταγή. Επίσης πληρώνοντας με πιστωτική θα γλιτώσετε την ταλαιπωρία καθώς για έκδοση επιταγής σε συνάλλαγμα οι τράπεζες θέλουν δικαιολογητικά (τα οποία είναι η φωτοτυπία της σελίδας που αναφέρει το ποσό) και γενικά η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.

 

 Η ETS δέχεται πληρωμές με πιστωτική τόσο για τις εξετάσεις, όσο και για να στείλετε πληρώσετε για τα score reports, άρα εκεί μπορείτε να γλιτώσετε την όλη διαδικασία. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν δέχονται πιστωτική κάρτα ως μέσο πληρωμής, αλλά σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των πανεπιστημίων που πληρώνονται και με πιστωτική κάρτα.

 

 Αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα εσείς ή οι δικοί σας, μπορείτε να βγάλετε μία φοιτητική πιστωτική κάρτα (δεν χρειάζεται φορολογική δήλωση). Τέτοιες κάρτες βγάζουν αρκετές τράπεζες (ενδεικτικά Citibank, XIOSbank, Αγροτική) και είναι προτιμότερο να ΜΗΝ είναι ELECTRON. Αυτό το λέω γιατί αυτές οι κάρτες έχουν αρκετά προβλήματα σε περιπτώσεις όπου πρέπει κάποιος να κανει χρέωση από μακριά σε μια τέτοια κάρτα. Η ETS δεν έχει πρόβλημα να κάνει τις χρεώσεις, αλλά τα περισότερα πανεπιστήμια έχουν. Από όσο γνωρίζω η μόνη τράπεζα που δίνει κανονική πιστωτική κάρτα σε φοιτητές είναι η Citibank.

Απαιτούμενες εξετάσεις

Όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, οργανώνονται από τον ETS. Για κάθε εξέταση υπάρχει και το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από το βιβλιοπωλείο της Χατζηιωάννου (στη Μαιζώνος, απέναντι από το Αρσάκειο), είτε από το φροντιστήριο του Κουτσαντώνη (στη Γούναρη, απέναντι από το σινεμά Πάνθεον). Στα φυλλάδια αυτά (bulletins) υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις ημερομηνίες εξέτασης, τα deadlines των αιτήσεων καθώς και τις τιμές. 

 

Διαβάστε προσεχτικά τα φυλλάδια ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος. Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να συμπληρώσετε λάθος φυλλάδιο εγγραφής (αντί για το ευρωπαϊκό να συμπληρώσετε το αμερικάνικο που χρησιμοποιείται μέσα στις ΗΠΑ), ή να στείλετε σε λάθος διεύθυνση τα χαρτιά.

 

Καλό είναι επίσης να φροντίσετε να “ξεμπερδέψετε” όσο το δυνατόν νωρίτερα με τις εξετάσεις. Φροντίστε να δώσετε νωρίς τα TOEFL και General GRE (και το TSE όσοι θέλουν) ώστε να έχετε χρονική άνεση και για την προετοιμασία αλλά και σε περίπτωση που θέλετε να ξαναδώσετε να έχετε χρόνο μπροστά σας. Για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν αμέσως μετά την λήψη του διπλώματος, είναι καλό να δώσουν το TOEFL και το General GRE κάπου μέσα στο 8ο εξάμηνο ή στο καλοκαίρι από το 4ο προς το 5ο έτος. Αντίθετα είναι καλό να καθυστερήσουν το Subject GRE, καθώς όσο περισσότερα πράγματα γνωρίζει κάποιος τόσο καλύτερα.

 

Σημειώνεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του TOEFL και του TSE ισχύουν για δύο χρόνια ενώ τα αποτελέσματα των GRE για πέντε. Επίσης σε περίπτωση που δώσετε κάποιες εξετάσεις περισσότερες από μία φορά, τότε για τα μεν TOEFL και TSE μπορείτε να διαλέξετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στα GRE αναφέρονται όλα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων που δώσατε. ’ρα μην κατεβείτε “χαλαρά” σε εξετάσεις του GRE με το σκεπτικό ότι “θα το δώσω άλλη φορά για βελτίωση”.

 

Σε άλλες σελίδες δίνουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε εξέτασης.

Πώς κάνω αιτήσεις στα πανεπιστήμια;

Αρχικά δείτε μια ενδεικτική λίστα με την κατάταξη των πανεπιστημίων. H λίστα είναι ενδεικτική. Δίνει μεν μια γενική ιδέα, αλλά καλό είναι να δείτε τι θέλετε να κάνετε και να βρείτε πανεπιστήμια τα οποία να είναι καλά στον συγκεκριμένο τομέα. ’λλη μία κατάταξη υπάρχει στο Bussiness Week. Στο Yahoo! μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο με όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠA τα οποία έχουν σελίδα στο δίκτυο.

 

Αρχίστε να επισκέπτεστε τις σελίδες των πανεπιστημίων, βρείτε τις σελίδες των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν και ζητήστε να σας στείλουν το πακέτο με τις αιτήσεις. ’λλα πανεπιστήμια έχουν φόρμες τις οποίες συμπληρώνεις, ενώ σε άλλα πρέπει να στείλετε e-mail και να ζητήσετε να σας στείλουν το απαραίτητο υλικό. Φτιάξτε μία λίστα με τα πανεπιστήμια και σημειώνετε από ποια έχετε ζητήσει να σας στείλουν την αίτηση και πότε. Αρχίστε να στέλνετε τα emails από τέλος Αυγούστου και μετά. Μπορείτε να ξεκινήσετε και νωρίτερα, αλλά αρκετά πανεπιστήμια δεν έχουν έτοιμες τις αιτήσεις πιο μπροστά. Πάντως μην καθυστερήσετε παραπάνω, γιατί πολλές φορές το πακέτο έρχεται μετά από ένα μήνα από τότε που το ζητήσατε (από το University of Washington, το πακετάκι μου ήρθε τον Δεκέμβριο, αν και το είχαν στείλει 15 Σεπτεμβρίου).

 

Αφού μαζέψετε τις αιτήσεις είναι καιρός να αποφασίσετε σε ποια πανεπιστήμια θα κάνετε αίτηση. Μην διστάσετε να στείλετε mail σε φοιτητές που φοιτούν ήδη σε αυτά τα πανεπιστήμια. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρετε αξιόπιστες πληροφορίες. Επίσης αν δείτε ότι κάποιος καθηγητής ασχολείται με θέματα που σας ενδιαφέρουν, στείλτε του mail και ρωτήστε τον αν ενδιαφέρεται να πάρει και άλλους PhD φοιτητές. Γενικά φροντίστε να βρείτε πανεπιστήμια τα οποία κάνουν πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Και τα πανεπιστήμια θέλουν φοιτητές οι οποίοι να ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το πανεπιστήμιο, αλλά και εσείς θα βρείτε πάτε σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον.

 

Όταν έκανα τις αιτήσεις, είχα φτιάξει ένα πινακάκι στο Excel, όπου συμπλήρωνα τα στοιχεία που με ενδιέφεραν. Το είχα βρει αρκετά χρήσιμο. Τα URLs δεν τα έχω ελέγξει από τότε (φθινόπωρο 1998) οπότε δεν εγγυώμαι για τίποτα. Επίσης οι διευθύνσεις είναι για τα τμήματα Computer Science. Υπάρχουν αρκετά παρεμφερή τμήματα (Electrical Engineering, Computer Engineering, Information Science) και δεν θα ήταν κακή ιδέα να ρίξετε μία ματιά και σε αυτά. Πιθανόν το Electrical Engineering να ασχολείται με θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο (ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρουν θέματα όπως VLSI ή/και δίκτυα/τηλεπικοινωνίες τα οποία βρίσκονται στα “σύνορα” μεταξύ των δύο κλάδων), ή να σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα θέματα στο Information Science (για θέματα σχετικά με Data mining, data warehousing, information retrieval κλπ). 

 

Οι αιτήσεις θέλουν αρκετή ώρα μέχρι να συμπληρωθούν. Αρχικά συμπληρώστε όλα τα στοιχεία σας (ακόμα και αυτό παίρνει ώρα…) Σε ότι αφορά τις συστατικές, πολλά πανεπιστήμια δίνουν έτοιμες φόρμες. Το άν θα ζητήσετε από τους καθηγητές να συμπληρώσουν τις φόρμες είναι δικό σας θέμα. Οι περισσότεροι τις συμπληρώνουν (ξέρουν άλλωστε τις διαδικασίες). Μπορείτε να στείλετε τις συστατικές και χωρίς αυτές. Επίσης αν θα βάλετε μέσα στους φακέλους τα “waiver of access” είναι πάλι θέμα προσωπικής προτίμησης. Προσωπικά ούτε φόρμες συμπλήρωσα, ούτε waiver of access έβαλα.

 

Επίσης θα πρέπει να ετοιμάσετε και αρκετά χαρτιά. Εξηγούμε αναλυτικά τη διαδικασία στην αντίστοιχη σελίδα.

Απαραίτητα συνοδευτικά χαρτιά

Πρώτα από όλα πρέπει να ετοιμάσετε τις αναλυτικές βαθμολογίες σας (στα ελληνικά) και να τις δώσετε για επικύρωση στην γραμματεία του τμήματος. Επειδή πρέπει να υπογραφούν από τον πρύτανη, καθυστερούνε λίγο, οπότε μην τις αφήνετε για τελευταία στιγμή! Τις αναλυτικές βαθμολογίες τις ετοιμάζετε μόνοι σας, ζητάτε επιστολόχαρτα του τμήματος από τη γραμματεία, τις τυπώνετε εκεί και τις δίνετε έτοιμες στη γραμματεία. Για να δείτε πώς είναι γραμμένες οι αναλυτικές βαθμολογίες κατεβάστε το αντίστοιχο αρχείο transcripts-greek.doc. Όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα το δίπλωμα, δεν πρέπει να βάλουν μέσο όρο στα έτη! Μην αλλάζετε τα περιθώρια, είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να τυπώνονται στο χαρτί με το λογότυπο του πανεπιστημίου.

 

Αφού πάρετε την αναλυτική βαθμολογία θα πρέπει να ετοιμάσετε την μετάφραση της. Για πρότυπο, κατεβάστε το: transcripts-english.doc. Για να μεταφράσετε τα δικά σας μαθήματα, χρησιμοποιήστε τους ακόλουθους πίνακες:Μεταφράσεις Υποχρεωτικών Μαθημάτων και Μεταφράσεις Μαθημάτων Επιλογής. Αφού ετοιμάσετε τη μετάφραση (προσοχή στις υποδιαστολές: στην ελληνική αναλυτική είναι κόμμα “,” ενώ στην αγγλική είναι τελεία “.”) θα πρέπει να την πάτε για επικύρωση σε ένα εξουσιοδοτημένο δικηγόρο, ή στο υπουργείο εξωτερικών (αν και η τελευταία λύση δε συνίσταται εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε τα νεύρα σας και την υπομονή σας… εκτός των άλλων οι μεταφράσεις που κάνουνε δεν είναι ό,τι καλύτερο). Θα δώσετε τη μία ελληνική αναλυτική που πήρατε από τη γραμματεία και τη μετάφραση που ετοιμάσατε και θα ζητήσετε να σας την επικυρώσει.

 

Στη συνέχεια για να κάνετε περισσότερα αντίγραφα, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη ότι το “ζεύγος” ελληνικής αναλυτικής και μετάφρασης θεωρείται πλέον ένα (ενιαίο και αδιαίρετο) έγγραφο και τα αντίγραφα μπορείτε να τα επικυρώσετε όπου θέλετε. Το προτιμότερο είναι να τα επικυρώσει η γραμματεία (δικηγόροι και αστυνομία θέλουνε και “επικυρώσημα”, δηλαδή επιπρόσθετο κόστος περίπου 500 δρχ. ανά αντίγραφο). Στη συνέχεια θα πάτε αυτά τα επικυρωμένα “ζεύγη” στη γραμματεία και θα ζητήσετε να βάλουν τα “ζεύγη” σε φακέλους του τμήματος, να κλείσουν τους φακέλους, να τους σφραγίσουν και να τους υπογράψουν. Έτσι έχετε έτοιμες τις βαθμολογίες σας στη μορφή που τη ζητάνε τα περισσότερα πανεπιστήμια.

 

Καλό είναι να ετοιμάσετε ετικέτες και να βάλετε έξω από κάθε φάκελο τι περιέχει (πχ “Transcripts from Computer Engineering & Informatics Department, University of Patras, Greece” ή “Recommendation letter from Prof. X” κλπ).

 

Στη συνέχεια πρέπει να ετοιμάσετε το βιογραφικό σας (Resume). Μία ενδεικτική μορφή δίνεται στο αρχείο resume.doc

 

Μετά πρέπει να ετοιμάσετε και τα γράμματα για το “Statement of purpose” για κάθε τμήμα. Το “Statement of purpose” είναι πολύ σημαντικό! Φροντίστε να δώσετε να καταλάβουν γιατί θέλετε να πάτε στο συγκεκριμένο τμήμα. Δείτε τι υποδομή έχει το κάθε τμήμα (πχ ερευνητικά εργαστήρια) και πείτε τι ακριβώς σας ενδιαφέρει. Αποφύγετε τις γενικολογίες του τύπου “είστε πολύ καλό τμήμα και θέλω να κάνω διδακτορικό σε σας”. Ξεκαθαρίστε πάνω κάτω τα ενδιαφέροντά σας και πείτε τους ποια είναι! Για να μην χάσετε πολύ χρόνο, ετοιμάστε μία γενική μορφή για όλα τα πανεπιστήμια και τροποποιήστε το κάθε ένα ώστε να δείχνει τι θέλετε να κάνετε στο κάθε πανεπιστήμιο. Π.χ. γράψτε ότι θέλετε να πάτε στο X πανεπιστήμιο γιατί είδατε ότι είναι πολύ καλοί στο Y αντικείμενο το οποίο ήταν θέμα της διπλωματικής σας ή γιατί έχουν το Ψ εργαστήριο/ ινστιτούτο/ ερευνητικό κέντρο το οποίο ασχολείται με θέματα που σας ενδιαφέρουν, ότι σας ενδιαφέρει η έρευνα στο Ζ project (αυτό είναι κάπως επικίνδυνο, δεν ξέρετε πόσο θα διαρκέσει το project, αν θέλουν άτομα εκεί κλπ). Φροντίστε να δείξετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε με την έρευνα! Είναι αυτό που τους ενδιαφέρει! Αν δούνε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε στην έρευνα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνουν δεκτή την αίτησή σας. Τέλος, τονίστε ότι η φοίτηση στο τμήμα είναι 5 χρόνια και ότι και τα πέντε χρόνια διδασκόμαστε μαθήματα σχετικά με Computer Science. Στην Αμερική οι περισσότεροι κάνουν 12-15 μαθήματα σχετικά με υπολογιστές για να πάρουν το BSc με ειδίκευση (major) στο Computer Science. ’ρα αν δείξετε ότι κάνατε 40 μαθήματα, η πείρα σας μάλλον θα εκτιμηθεί…

 

Τέλος βγάλτε φωτοτυπίες τα αποτελέσματα από TOEFL, GRE και TSE και βάλτε τα στο φάκελο. ΧΩΡΙΣ να κλείσετε τους φακέλους, βάλτε τις διευθύνσεις, πηγαίνετε στο ταχυδρομείο και στείλτε τα express και συστημένα (είναι περίοδος εορτών και μπορεί να καθυστερήσουν αν δεν είναι express). Επίσης πρέπει οι φάκελοι να είναι ανοιχτοί γιατί θεωρητικά γίνεται έλεγχος στο περιεχόμενο όλων των συστημένων. Θα τους κλείσετε μόλις σας πει ο υπάλληλος (δεν τα ελέγχουν ποτέ, αλλά ας είστε σίγουροι). Πληρώστε για τελευταία φορά και καλή επιτυχία!

Ημερομηνίες αποτελεσμάτων

Τα περισσότερα πανεπιστήμια επεξεργάζονται σταδιακά τις αιτήσεις. Πρώτα αποφασίζουν πόσους θέλουν να πάρουν, διαλέγουν τις κορυφαίες αιτήσεις και απαντάνε θετικά στους πρώτους επιτυχόντες. Επίσης αποφασίζουν και ποιους δεν θέλουν σίγουρα και ειδοποιούν και αυτούς. Τα πρώτα αποτελέσματα (θετικά και αρνητικά) αρχίζουν να φτάνουν από τέλη Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες αιτήσεις εξετάζονται σταδιακά μέσα σε όλο αυτό το διάστημα. Τα τελευταία αποτελέσματα φτάνουν στα μέσα Απριλίου (εμένα μου είχαν έρθει και απαντήσεις τέλος Απριλίου). Οπότε μην απογοητεύεστε αν δεν έχετε αποτελέσματα νωρίς. Μόνο όταν λάβετε αρνητική απάντηση είστε σίγουροι ότι σας απορρίψανε.

Που πήγαν απόφοιτοι του τμήματος

Ανδρέας ΓιαννακόπουλοςUniversity of California, San Diego, Computer Science & Engineering1998
Χρήστος ΓκαντσίδηςGeorgia Institute of Technology, College of Computing1999
Ελένη ΔρινέαHarvard University, Computer Science1999
Πέτρος ΔρινέαςYale University, Computer Science1997
Παναγιώτης ΗπειρώτηςColumbia University, Computer Science1999
Θανάσης ΜπουγάνηςBoston University, Computer Science1999
Ιωάννης ΚουτήςCarnegie Mellon, Computer Science1999
Φώτης ΓεωργάτοςUniversiteit van Amsterdam, Mathematics and Science Education2001
Ιωάννης ΣτάμοςColumbia University, Computer Science1995

Στατιστικά από προηγούμενες χρονιές

Σε αυτή τη σελίδα θα μπούνε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με απόφοιτους προηγουμένων ετών που έκαναν αιτήσεις για να συνεχίσουν για μεταπτυχιακά στην Αμερική. Τα στατιστικά θα είναι ανώνυμα. Παρακαλούνται όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν ας στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία. Κατά προτίμηση, ας έχουν την παρακάτω μορφή:

 

Ημερομηνία απόκτησης διπλώματοςΙούλιος 1999
Έκανε αιτήσειςΦθινόπωρο 1998
Βαθμός πτυχίου9.34
Συστατικές από:Π. Σπυράκη
 Α. Τσακαλίδη
 Δ. Χριστοδουλάκη
General GRE (Verbal, Quantitative, Analytical)350 (13%), 800 (99%), 790(98%)
Subject GRE800 (89%)
TOEFL630 (paper-based)
TSE5.0
  
Πανεπιστήμια που έκανε αίτησηΈγινε δεκτός;
Carnegie MellonΌχι
Columbia UniversityΝαι, με οικονομική βοήθεια
Cornell UniversityΌχι
Oregon Graduate InstituteΝαι, με οικονομική βοήθεια
Rutgers–New BrunswickΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of California -IrvineΌχι
University of California – San Diego Ναι, με οικονομική βοήθεια
University of California – Santa BarbaraΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of Illinois – UrbanaΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of Massachusetts – Amherst Όχι
University of Pennsylvania Ναι, με οικονομική βοήθεια
University of Southern CaliforniaΝαι, χωρίς οικονομική βοήθεια
University of UtahΝαι, με οικονομική βοήθεια

 

Ημερομηνία απόκτησης διπλώματοςΙούλιος 1998
Έκανε αιτήσειςΦθινόπωρο 1998
Βαθμός πτυχίου9.25
Συστατικές από:Ε. Γαλλόπουλο
 Ε. Κυρούση
 Σ. Κοσμαδάκη
General GRE (Verbal, Quantitative, Analytical)56%, 99%, 92%
Subject GRE91%
TOEFL625 (paper-based)
TSE
  
Πανεπιστήμια που έκανε αίτησηΈγινε δεκτός;
Carnegie MellonΝαι, με οικονομική βοήθεια
Cornell UniversityΌχι
Harvard UniversityΌχι
M.I.T.Όχι
New York UniversityΝαι, χωρίς οικονομική βοήθεια
Princeton UniversityΌχι
University of California – BerkeleyΌχι
University of California – San Diego Ναι, με οικονομική βοήθεια
University of Illinois – UrbanaΝαι, χωρίς οικονομική βοήθεια
University of Texas – AustinΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of Toronto Ναι, με οικονομική βοήθεια
University of WashingtonΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of WisconsinΝαι, με οικονομική βοήθεια

 

Ημερομηνία απόκτησης διπλώματοςΣεπτέμβριος 1994
Έκανε αιτήσειςΦθινόπωρο 1994
Βαθμός πτυχίου9.2
Συστατικές από:Γ. Μουστακίδη
 Δ. Νικολό
 Π. Σπυράκη
 Α. Τσακαλίδη
General GRE (Verbal, Quantitative, Analytical)50%, 90%, 74%
Subject GRE
TOEFL612 (paper-based)
TSE
Ερευνητική εμπειρίαKatholic University of Leuven, Belgium
στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος
(φθινόπωρο ’94 & χειμώνα ’94-’95) 
Πανεπιστήμια που έκανε αίτησηΈγινε δεκτός;
Columbia UniversityΝαι, με οικονομική βοήθεια
Cornell UniversityΌχι
M.I.T.Όχι
New York UniversityΝαι, χωρίς οικονομική βοήθεια
Princeton UniversityΌχι
R.P.IΝαι, χωρίς οικονομική βοήθεια
RutgersΝαι, με οικονομική βοήθεια
SUNY – Stony BrookΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of California – BerkeleyΌχι
University of California – Stanford  Όχι
University of Toronto Ναι, με οικονομική βοήθεια

 

Ημερομηνία απόκτησης διπλώματοςΙούλιος 1997
Έκανε αιτήσειςΦθινόπωρο 1997
Βαθμός πτυχίου8.9
Συστατικές από:Θ.Παπαθεοδώρου
 Π. Σπυράκη
 Δ.Χριστοδουλάκη
General GRE (Verbal, Quantitative, Analytical)550 (72%), 780 (95%), 780 (97%)
Subject GRE800 (91%)
TOEFL650 (paper-based)
TSE5.0
  
Πανεπιστήμια που έκανε αίτησηΈγινε δεκτός;
Carnegie MellonΌχι
University of California – BerkeleyΌχι
University of California – Los AngelesΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of California – San DiegoΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of California – Santa BarbaraΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of Illinois – UrbanaΝαι, με οικονομική βοήθεια
University of Southern CaliforniaΝαι, με οικονομική βοήθεια

Συμβουλές

Για τις σελίδες αυτές σημαντικό υλικό συνεισέφερε ο Γιάννης Κουτής (ο οποίος είχε και την ιδέα για τη δημιουργία της σελίδας με τα στατιστικά) και άλλοι υποψήφιοι τη χρονιά 1998-1999. Τους ευχαριστώ όλους. Στείλτε μου ό,τι υποδείξεις έχετε για να βελτιωθούν οι σελίδες!